Házi készítésű bio növényvédő szerek!

A biokertészek szerint a kert biológiai egyensúlya a hasznos növények számára kedvező életfeltételek megteremtésével fenntartható, így megakadályozható a károsítók túlszaporodása és az egészséges növények életereje elegendő a betegségek megelőzéséhez. Itt van pár ötlet a megvalósításhoz.

Elkészítési módszerek

Erjesztett lé: Friss növényből 1 kilogrammnyit, szárítottból 100?200 grammnyit teszünk 10 liternyi esővízhez. Mérés hiányában a növénnyel félig telerakott edényt felöntjük vízzel. Sose töltsük tele, mindenképpen hagyjunk helyet a felhabzásra! Naponta egyszer alaposan kavarjuk meg. A lé megzavarosodik, majd habképződés indul. A habosodás 10?20 nap alatt magától elmúlik, ekkor a lé felhasználható.

Áztatott lé vagy hidegvizes kivonat: A növényt 1 napig áztatjuk hideg esővízben. A vizet használjuk fel, enyhébb hígításban.

Préselt lé: Az apróra vágott növényből gyümölcscentrifugával levet préselünk ki. Hígítási arány:
1 dl növényhez 100 liter víz.

Forrázat: A növényt felaprítjuk, forrásban levő vizet öntünk rá. Kevergetjük, majd 15 perc után leszűrjük.

Főzet: A növényt felaprítjuk,
1 napig áztatjuk, majd felforraljuk, és 20?30 percig főzzük. Hűtés után használjuk. Ha megerjed, erjesztett léként is használhatjuk.

Kijuttatás, felhasználás

A különféle felhasználási célokat a táblázatban foglaltuk össze. Ha permetezünk vele, használat előtt le kell szűrni a folyadékot, különben eltömi a szórófejet. Kórokozók ellen 1 : 4?1 : 5 arányban használhatók, lombtrágyaként viszont akár 1 : 50 arányú hígításra is szükség lehet.

Tápanyag-visszapótlására hígítás nélkül használhatjuk ősszel, illetve kora tavasszal: locsoljuk a veteményes sorai közé, öntözzük be a fák tövének környékét. A tömény levet tapadást elősegítő anyaggal (vízüveg) keverten a fák törzsére is kenhetjük.

Tenyészidőszakban történő talajöntözésre (palánták beiszapolására, virágzás elősegítésére) általában 1 : 10?1 : 20 arányú hígítást készítünk.

Az erősítő szert fiatal növényeknél, az egy adott kártevő gyérítésére szolgáló készítményt a probléma felléptekor, a virágzást serkentő, termésfokozó szereket rügyfakadáskor juttassuk ki!

A felmaradt levet hígítás nélkül a komposztra, vagy idősebb fák tövéhez lehet önteni. Hígított maradékot komposztra, vagy veteményesben a sorközökbe lehet önteni.

Növény neve

Készítmény

Felhasználási cél

macskagyökér

préselt lé

Fiatal palánták erősítése, ellenálló-képességének fokozása, virágzás serkentése. Jó hatású rózsákra, pillangósokra, paradicsomra és kabakosokra. Ne használjuk salátafélék, hagyma és sárgarépa esetében!

csalán, rebarbara

áztatott lé

Levéltetvek ellen

csalán

erjesztett lé, főzet

Mikrotápanyagok visszapótlására, levéltetvek ellen, gombás betegségek (pl. zellerrozsda) ellen, általános növénykondícionáló

torma

erjesztett lé

Monília és káposzta-gyökérgolyva ellen

fekete nadálytő

erjesztett lé

Nitrogéntrágyázás, talajállapot-javítás, növekedés és virágzás serkentése

édeskömény

erjesztett lé

Tápanyag-visszapótlás, növekedés serkentésére

kamilla

préselt lé, forrázat

Rothasztó baktériumok ellen, magcsávázás

fejes káposzta

erjesztett lé

Trágyázás, paradicsom erősítése

körömvirág

áztatott lé, hideg vizes kivonat

Ősszel kiültetendő palánták erősítése, gyomok gyérítése

hagymafélék

erjesztett lé

Baktériumok és gombák, rágcsálók ellen

csikófark (v)

erjesztett lé

Takácsatka ellen

zsurló

forrázat

Lisztharmat ellen, gyomok gyérítése, szamóca és paradicsom gombás betegségei ellen, (csalánnal kombinálva) zellerrozsda ellen

orvosi zsálya

áztatott lé

Káposztalegyek ellen

torma

főzet

Monília ellen

rebarbara

áztatott lé

Levéltetvek ellen

bodza

erjesztett lé

Állati kártevők riasztása

gilisztaűző varádics

erjesztett lé

Gyomok gyérítése, állati kártevők riasztása

keverék:

levendula, magas aranyvessző, orvosi somkóró, menta, üröm, petrezselyem, lestyán

erjesztett lé

Gyomok gyérítése

keverék:

kerti sarkantyúka, közönséges bábakalács, lórom, menta, orvosi angyalgyökér, vöröshagyma

erjesztett lé

Gombás betegségeke ellen

keverék:

gilisztaűző varádics, kaukázusi medvetalp, kerti ruta, kerti sarkantyúka, királydinnye, orvosi angyalgyökér, pasztinák, petrezselyem, üröm, zeller, zsálya

erjesztett lé

Állati kártevők riasztása

keverék:

fekete nadálytő, pitypang, medvetalp, lándzsás útifű, cickafarkkóró, csalán, izsóp, majoranna, menta

erjesztett lé

Palánták erősítése, tápanyag visszapótlás

Elkészítés javaslat:

Kamilla – gyökérbetegségek, komposztálóban rothadási folyamatok ellen használható. Egy marék száraz kamillavirágot 3-5 napon keresztül 1-2 liter esővízben áztatunk, majd 1:5 arányban hígítjuk, havonta 1-2 alkalommal alkalmazzuk, a komposztálóban havonta egyszer, hígítatlanul.

Feketenadálytő – sok fehérjét, káliumot, nyálkaanyagot tartalmaz. Paradicsom-, zeller- és káposztatermesztéshez kiváló.

Mezei zsurló – elkészítéséhez legalább 3 hét szükséges, más trágyalevekkel (főleg csalánlével) keverve használjuk. A palánták gyökereit kiültetés előtt néhány órára áztassuk 1:20 hígítású lébe. Talajgombák ellen hatásos.

Gyermekláncfű – 2 kg friss virág és levél szükséges 10 liter vízhez. Tavasszal és ősszel hígítatlanul öntözzük ki, a lombtalan gyümölcsfákat és a bogyósokat 1:5 arányban hígított lével permetezzük. Gyümölcsfák növekedését serkenti, javítja a gyümölcsminőséget.

Hagyma – hagymahulladékból készül, elsősorban más levekkel keverve használatos, 1:10 hígításban. Növények erősítésére, gombabetegségek megelőzésére használják.

Paradicsom – hónaljhajtásokból vagy a fölösleges palántákból készül, havonta 1-szer használandó. Leginkább a paradicsom növekedését serkenti, de kedvezően hat a babra, uborkára, káposztára, petrezselyemre, póréra, vöröshagymára és zellerre egyaránt.

Cékla – 10 liter vízhez 1 kg céklalevelet vagy szárat adunk. Hetente kétszer, 1:10-es hígításban locsoljuk ki. Serkenti a frissen vetett vagy erősen igénybe vett fű növekedését.

Körömvirág – Általános növénykondícionáló, a paradicsomra és a káposztafélékre különösen kedvezően hat. 10 liter vízhez 1 kg levelet vagy szárat adunk (mag lehetőleg ne kerüljön bele!). 1:10-1:20 hígításban öntözzük ki, lehetőleg eső után.

Káposztafélék – bármilyen káposztaféle külső leveleiből készülhet, a legértékesebb a kelkáposztából és a leveleskelből készült. Tápanyagban gazdag lé, különösen jó hatású a babra, uborkára, burgonyára, tökre, zellerre és paradicsomra.

Forrás:
www.ujszo.com
www.haszonagrar.hu

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*