Felvágott készítése házilag! Adalék és tartósító szer nélkül!

Sok rosszat lehet hallani a bolti felvágottakról ezért sokakban felmerül, honnan lehetne biztonságos adalék anyagoktól mentes élelmiszert beszerezni.

A legjobb megoldás ha magunknak készítünk. Persze ez igen munkaigényes és kis utánajárást is igényel, de megéri.

Itt egy ötlet , hogy készíthetsz csirkemell sonkát házilag.

Hozzávalók:

  • 1kg csirke mell
  • 18g só
  • 1dl víz
  • 4g porcukor
  • 1 kanál jó kemény disznó zsír

 

A hús előkészítése:

A hús egy kis részét apró vágtam, kb. 2×2-es kockákra, a maradékot pedig húsdarálóba tettem.

A sót, és a cukrot össze kevertem a vízzel, majd a feldarabolt hússal.

Beleraktam egy aprítóba és alaposan megjárattam.

Egy ragacsos masszát kell kapni, ehhez a masszához kevertem a darabolt húst.

Beletöltöttem a sonkakészítőbe a húst.

Minden réteg behelyezése előtt alaposan le kell nyomkodni a húst.

Rá tettem a fedelet, majd beraktam a hűtőbe a sonkakészítőt pihenni 24 óráig.

 

A sonka főzése:

A prést beleállítottam a vízbe úgy hogy addig érjen a víz ameddig a sonka van a présbe, különben ha nem éri a tetejét a víz ott nyers fog maradni.

80 fokon ezt elég volt 2 óráig abálni, mikor letelt az idő akkor folyóvíz alatt lehűtöttem a prést és kivettem a sonkát és beraktam a hűtőbe. Másnap nagyon szép látványt nyújt mikor fel van szeletelve.

Jó munkát mindenkinek hozzá!

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Facebook